Portugalia

Portugalia

Portugalia to kraj nad oceanem Atlantyckim w zachodniej części Półwyspu Iberyjskiego o powierzchni 92391km2. Do Portugali należą też wyspy Madera i Azory. Największym miastem i zarazem stolicą jest Lizbona leżąca u ujścia najdłuższej rzeki Tagu. Drugim wielkim i ważnym miastem jest Porto. Językiem urzędowym jest Portugalski.
Portugalia jest największym na świecie producentem korka, z którego wyrabia się korki do butelek oraz płyty ścienne i podłogowe. Kraj eksportuje także tekstylia i obuwie. Portugalia dzięki swojemu położeniu jest czołowym eksporterem ryb (dorsz, sardynka, tuńczyk).

Portugalia jest popularnym celem turystów z całego świata, znana jest przede wszystkim z turystyki wypoczynkowej oraz krajoznawczej. Najpopularniejszymi ośrodkami turystycznym w Portugalii są stolica i największe miasto Lizbona, uznawana za jedno z najpiękniejszych miast Europy, oraz Porto. Piaszczyste plaże i liczne kąpieliska morskie na wybrzeżu przyciągają turystów m.in z Wielkiej Brytanii, Francji, Niemiec i Holandii. W Portugalii znajduje się jeden z najważniejszych ośrodków kultu maryjnego, Fatima.

 

 

W starożytności teren Portugalii był zamieszkany przez ludy iberyjskie i celtyckie. W III wieku p.n.e. obszary te zostały objęte wpływami Kartaginy, a w II wieku p.n.e. stały się terenem Rzymian.
Charakterystyczny dla Portugalii jest styl manueliński, cechujący się ozdobną ornamentyką o motywach orientalnych i morskich (np. koniki morskie, koralowce, liny okrętowe, fale). Styl ten powstał w okresie wielkich odkryć geograficznych, dokonywanych przez Portugalię, pod rządami króla Manuela I. Znakomitymi przykładami stylu manuelińskiego są: Klasztor Hieronimitów i Torre de Belém w Lizbonie oraz Klasztor Zakonu Chrystusa w Tomar.

Kuchnię portugalską cechuje zróżnicowanie. Łatwy dostęp do morza zagwarantował bogactwo ryb i skorupiaków, na których bazują potrawy z regionów nadmorskich, natomiast w centralnej części kraju dominują dania mięsne i sery. Wiele produktów Portugalczycy zawdzięczają najeźdźcom: Rzymianie pozostawili po sobie pszenicę, winną latorośl, figi, oliwki i migdały, natomiast Maurowie – ryż, owoce cytrusowe, szafran oraz zamiłowanie do ciast z miodem, migdałami i figami. Dzięki morskim ekspedycjom, portugalska kuchnia wzbogaciła się o rozmaite przyprawy z Indii i Dalekiego Wschodu, m.in. pieprz, cynamon, goździki i gałkę muszkatołową, oraz afrykańskie papryczki piri piri. Przywieziono także egzotyczne owoce, pomidory, ziemniaki, kukurydzę oraz kakao.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *